3 octombrie 2012

Reflexoterapia


Este componenta reflexologiei care se ocupã cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase) sau cu articulatiile interfalangiene, într-o ordine care tine seama de ecoul biologic al fiecãrui organ reprezentat si fãrã obiecte intermediare (betisoare, baghete). 
In timpul executãrii masajului, punctele reflexe trebuie controlate în permanentã pentru a nu se traumatiza zonele învecinate si a evalua deblocarea cristalelor, deoarece defectiunile organelor se manifestã si sub forma aglomerãrilor în punctele refelxe corespunzãtoare a cristalelor (acidul uric, sãruri, alte impuritãti).
Prin masaj se faciliteazã circulatia sanguinã si transportul toxinelor spre organele de eliminare sau detoxifiere. Perturbarea circulatiei în zonele reflexe face ca suferinta organului corespunzãtor sã avanseze. Masarea zonelor reflexogene pe parcursul a mai multor sedinte, implicã fisurarea cristalelor de toxine, a depunerilor pe care circulatia sanguinã le va trimite spre organele de eliminare, îmbunãtãtind starea de sãnãtate. Buna circulatie sanguinã este vitalã pentru fiecare organ sau zonã din organism, deoarece transportã material nutritiv, hormoni, anticorpi, oxigen, deseuri metabolice si alte substante neidentificate încã.
Cu cat circulatia sanguinã este mai anevoioasã, cu atat mai greu va surveni vindecarea. Miile de metri de material tubular prin care circulã sangele (artere, vene, capilare) în corpul nostru, se mentin în activitate prin vasoconstrictie si vasodilatatie, functionarea lor depinzand de activitatea muscularã. O circulatie bunã se mentine prin activitãti musculare adecvate pentru fiecare zonã din corp, care se reflectã prin activitãti fizice, gimnasticã, sport.
Dacã activitatea muschilor slãbeste, tesuturile se fibrozeazã, circulatia sanguinã în acea zonã devine greoaie, articulatiile de la maini, picioare si coloanã devin rigide, dureroase, exercitand presiuni asupra unor terminatii nervoase sau vasculare. In consecintã, activitatea nervilor si cea sanguinã este stanjenitã, fluxul sanguin perturbandu-se datoritã produselor toxice care se acumuleazã în organele afectate si în punctele lor reflexe.
Si reversul este, din pãcate, valabil. Dacã circulatia sanguinã este deficitarã într-un anumit segment din corp sau într-un organ, functia acelui segment, respectiv organ, este perturbatã, ajungandu-se (dacã situatia nu se remediazã) la distrugerea structurilor proprii. Toate acestea conduc cu timpul la anchiloze, dureri, boli organice, intoxicarea organismului, slãbirea puterii de apãrare împotriva bolilor. Picioarele se resimt devenind reci si chiar dureroase. Dacã nu se acordã atentia cuvenitã acestor stãri în faza incipientã, se vor descoperi ulterior tulburãri la distantã în corp, în organele de legãturã. 
 
Avantajele reflexoterapiei

Poate fi aplicatã la toate categoriile de varstã, profilactic si pentru afectiuni acute sau cronice. Marele avantaj constã în completa lipsã de toxicitate, în conditiile în care civilizatia noastrã traverseazã o epocã foarte poluantã, inclusiv pe plan medicamentos. 
Prin reflexoterapie nu se trateazã simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normalã a circulatiei sangelui în organul sau zona afectatã este un mare castig, deoarece sangele transportã substantele de asimilatie, dezasimilatie si apãrare. 
O bunã circulatie sanguinã conduce la accelerarea reconstituirii normale a tesuturilor si organelor lezate de boalã, în plus atrage reechilibrarea bioenergeticã în zona afectatã.
Oricine stie cã în jurul apelor repezi se formeazã curenti care scad în intensitate sau dispar în raport cu reducerea cantitãtii si vitezei de scurgere a apei. La fel campul bioenergetic se perturbã în zonele cu circulatie sanguinã deficitarã si se reface odatã cu redresarea circulatiei, acesta fiind un argument care sustine ideea cã reflexologia constituie o punte de legãturã între medicina clasicã si cea orientalã.
Alt avantaj al reflexoterapiei este verificarea stãrii de sãnãtate a unui individ într-un timp foarte scurt. De obicei la aceastã metodã recurg bolnavii care nu au obtinut vindecarea afectiunilor prin remedii medicamentoase, sau cei care doresc sã fie sãnãtosi folosind cãi netoxice. Unii o folosesc în paralel cu tratamentul medicamentos, în special cel bazat pe antibiotice, atunci cand situatia o impune.  
In continuare, va invit sa cititi un curs despre reflexoterapie.
Autorii acestui curs sunt Sora Hedi Masafret si Dr.Wm. H. Fitzgerald . Drepturile de autor apartin in totalitate autorilor acestui curs.

Reflexoterapia este o practica holistica, adica priveste organismul ca un intreg, fiind o tehnica complet inofensiva, probata de mii de ani, ce se poate aplica la orice virsta.
Nu se recomanda in timpul sarcinii, in tromboze si tromboflebite avansate, in micoze si dermite, in afectiuni cardiace grave, in cazul infectiilor (infectia se trateaza medicamentos).
Prin reflexoterapie se pot trata foarte multe afectiuni:
stres, migrene, ameteli, insomnii, oboseala cronica, instabilitate emotionala, depresii, anxietate, atacuri de panica.
afectiuni ale coloanei, sciatica, lombosciatica, spondiloze, cifoze, reumatism, artroze, artrite, gonartroza, coxartroza etc.
tulburari endocrine: tiroida, paratiroide (caderi de calciu), suprarenale, deficiente de crestere la copii, reglarea ciclului, tulburari de menopauza, osteoporoza (stoparea degradarii masei osoase), disfunctii sexuale (impotenta, frigiditate etc.), tulburari de metabolism, obezitate, diabet.
afectiuni digestive: gastrite, enterocolite, colite, ulcer, esofagite de reflux, constipatie, hemoroizi, balonari etc.
afectiuni hepato-biliare: litiaza biliara, hipercolesterolemie, bila lenesa etc.
afectiuni renale (se elimina nisipul si pietricelele) litiaze, prostatite, enurenzis nocturn, edeme (picioare umflate) etc.
afectiuni circulatorii: hipo si hipertensiune, arterioscleroza, guta, sindromul miinilor si picioarelor reci, dureri de picioare.
afectiuni ORL: bronsite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm etc.
probleme ale sportivilor: crampe musculare, luxatii, entorse, dureri de spate, inflamatii ale tendoanelor, bursite etc.
In cazul fracturilor se maseaza membrul corespondent, recuperarea fiind mult mai rapida. Gama afectiunilor care beneficiaza de reflexoterapie este mult mai larga, am enumerat pe cele principale.
De cele mai multe ori pacientii care se prezinta la terapie nu au afectiuni organice evidentiate de analize, dar nu se simt bine. Cauzele pot fi multiple.
Prin masajul reflexogen se restabileste echilibrul la nivelul intregului organism, organele corpului isi imbunatatesc functiile si starea de bine se reinstaleaza.
Numarul de sedinte necesar
Numarul de sedinte necesar este diferit in functie de fiecare caz in parte, de virsta si de reactia fiecarui organism.
O serie de 15-20 de sedinte constituie un minim necesar, dar se continua pina la 25-30 de sedinte in cazul afectiunilor cronice sau a depresiilor si starilor de anxietate, rezultatele sint foarte bune in majoritatea cazurilor.
Sedintele se pot efectua zilnic sau la doua zile.
Dupa rezolvarea problemelor si restabilirea starii de bine se recomanda sedinte de intretinere saptaminale sau bilunare. Dupa ce toate problemele de sanatate s-au rezolvat, talpa nu mai prezinta puncte dureroase si masajul este o placere.
Se recomanda o hidratare si o alimentatie corecta, adoptarea unui regim echilibrat, fara excese si o abordare pozitiva a vietii.
Putem considera reflexoterapia o solutie straveche pentru problemele lumii moderne si sedintele de masaj reflexogen ca facind parte din conduita de rutina fara de stres.
 
TERAPIILE MIRACULOASE
Reflexoterapia - bataia la talpa vindeca
Reflexoterapia are aait un scop curativ, inlaturand cauzele care au produs afectiunea, dar si preventiv, intrucat poate depista dezechilibrele inainte ca o boala sa se instaleze.
Prin masajul reflexogen se imbunatateste circulatia sanguina, se elimina toxinele din organism, se inlatura tensiunile nervoase si durerile, reflexoterapia ajutand la stimularea tuturor functiilor.
Corpul omenesc este comparat de numerosi reflexogeni cu un sistem care functioneaza ca o baterie. Daca echilibrul este perturbat, curentul nu ajunge unde trebuie. Dar reflexoterapia ajuta la refacerea circuitului, favorizeaza inceperea unui proces de vindecare si creeaza conditiile in care sa apara autovindecarea.
Tulburarile provocate de boli, imbracaminte sau incaltaminte nepotrivite, de acumularea de toxine din alimente, bauturi, medicamente, aer, sol se rezolva prin masajul talpilor, talpa fiind harta intregului organism.
Talpa este ca un tablou de comanda
Omul a fost creat ca mergind descult pe nisip, pietre, iarba sa-si stimuleze in mod natural toate punctele din talpa. De altfel, chinezii considerau mersul prin roua o adevarata terapie.
Talpa reprezinta un adevarat tablou de comanda pentru activitatile din organism. Piciorul este un corp omenesc in miniatura, pentru ca toate organele, glandele si partile corpului au puncte reflexe in talpa.
De aceea, prin masajul picioarelor, supranumite radacina fiintei noastre, se stimuleaza activitatea intregului organism, imbunatatindu-se circulatia sanguina si eliminindu-se toxinele.
Acest masaj aduce organismul in perioada de functionare maxima. Cam 20 la suta din pacienti prezinta disfunctii sexuale cauzate de stres si suprasolicitari nervoase sau chiar aparute din cauze organice. Echilibrarea organismului si masarea punctelor corespunzatoare organelor in suferinta, in acest caz organele genitale, dau rezultate foarte bune, confirmate de persoanele in cauza.
REGULI ALE REFLEXOTERAPIEI
1. Se recomanda o baie cu sare de mare sau plante inaintea masajului.
2. Nu se consuma alimente sau cafea cu doua ore inaintea masajului si o ora dupa aceea.
3. Nu se fumeaza inaintea, in timpul sau dupa masaj si nu se consuma bauturi alcoolice pe toata durata tratamentului.
4. Se bea apa plata sau ceai in timpul masajului.
5. Este indicat consumul a 1,5-2 litri de lichide (apa plata, ceaiuri) pe zi.
6. Calitatea tratamentului depinde de buna colaborare dintre terapeut si pacient.
7. In paralel cu tratamentul reflexogen nu se admit alte tratamente, cu exceptia celui alopat, recomandat de medic.
8. Se evita curentul de aer atit in timpul masajului, cit si in general.
9. Se incalta o pereche curata de sosete sau ciorapi dupa masaj.
10. Nu va speriati de posibile reactii ale organismului pe durata tratamentului: nevoia de a urina mai des, urina fiind mai colorata si cu miros; o transpiratie mai abundenta, chiar frisoane; o senzatie mai accentuata de caldura sau de frig; o senzatie de relaxare si somn, chiar dorinta de a adormi; un sentiment de disconfort (se elimina toxine); o durere mai intensa a organelor cu probleme (circulatia se amplifica); pete vinete cind metabolismul calciului nu este normal; tumefierea gleznelor, in special la persoane cu staza limfatica etc.
ATENTIE!
Acestea sint reactii temporare, care dispar dupa citeva sedinte. Masajul reflexogen nu se aplica pe un picior ranit, in caz de ruptura, fractura, echimoza, eczeme.
In cazul fracturilor se aplica masajul membrului corespondent.
In perioade de convalescenta si postoperatorie recuperarea se face mult mai rapid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu