16 septembrie 2012

O alta fata a reflexologiei - Trilogia reflexologiei

Reflexologia este o terapie manipulativa care are raporturi stranse cu filozofia si arta, punand omul in centrul atentiei. Reflexologia se bazeaza pe capacitatea de a-i respecta pe ceilalti, de a-i ajuta pe cei care nu se simt bine.
Aceasta tehnica aseaza intotdeauna omul pe primul plan. De asemenea, evidentiaza raportul strans dintre macrocosmos si microcosmos (omul) in dubla sa dimensiune fizica si spirituala. In centrul preocuparilor nu sta patologia (boala) ci persoana afectata. Reflexologia nu se ocupa de un caz, ci de o persoana, pune omul in centrul interesului sau incearca sa ii ajute sa se vindece si sa evolueze, il invita pe individ sa isi ia in maini propriul destin, pornind de la esenta de a-si mentine sanatos propriul corp. Doar in aceste conditii se pot dezvolta mai mult si aspectele spirituale.
“Mens sana in corpore sano” este un concept al responsabilitatii. A fi resposabil de propriul corp, ce reprezinta prima casa a fintei este primul pas spre sanatate fizica si psihica.
   Iata cateva caracteristici ale reflexologului:
- este un filozof: pune intrebari asupra omului si asupra lumii;
- este  o fiinta sensibila: se bazeaza pe intuitia sa si pe propria capacitate de a-i iubi si ajuta pe ceilalti;
- este un cercetator: asimileaza in continuare noi cunostinte, studiaza evolutia bolilor, este la curent cu cele mai adevarate tehnici de tratament.
Reflexologia imbina inteligenta intuitiva cu notiunile de specialitate. Stiinta este un instrument, trebuie sa fie utila.Stiinta orientala se bazeaza pe un alt mod de a invata, mai elevat, mai amplu. Inteligenta vine in ajutorul vietii.
                                      
Reflexologia este o filozofie
   Arta este reprezenta de domeniul, ying. Reflexologia pune arta tehnicilor de relaxare in serviciul terapiei.Se bazeaza pe intuitie, pe esnsibilitatea personala a terapeutului, pune in centrul interesului sale raportul cu ceilalti, se sraduieste sa-l inteleaga. Reflexologul calificat se straduieste sa inteleaga lucrurile care nu pot fi spuse, sa vada lucrurile care nu sunt vizibile, sa actioneze asupra acestor aspecte, asupra lucrurilor aparent marunte, pentru a-si da seama de evolutia diferitelor simptome, sau pentru a reconstitui toata povestea porninad de la semen minore sau fragmentare. Istoria bolii face parte din istoria bolnavului. Pentru medicina chinezeasca piciorul reprezinta sufletul.Cand reflexologul atinge piciorul, o face cu intuitie si cu dragoste. Actul terapeutic devine in aceste conditii o arta insotita de stiinta.
Reflexologia este o arta
Nu este de ajuns ca reflexologul calificat sa fie un tehnician care isi aplica cunostintele in functie de boala. Reflexologul este si un filozof, care stie cat este de important sa restabilesti echilibrul fizic.
Boala care modifica acest echilibru isi are originea in mintea noastra. Actul sau terapeutic este un gest care ia in considerare fiinta umana in intregul sau, care nu vede corpul ca o alaturare de parti separate, de mecanisme independente. Gandul ca omul este un intreg il insoteste in permanenta, cand stabileste diagnosticul si in alegerea terapiei. Principiul fundamental al medicinei chinezesti este ca spiritual si corpul sunt strans legate intre ele, dar si cu lumea inconjuratoare.
Exista o dimensiune spirituala a corpului si o dimensiune corporala a spiritului.Yang se incadreaza in domeniul rationalului, al actiunii, al masculinului, al studiului, al expansiunii. Yin se incadreaza in domeniul irationalului, al emotiilor, al seninului, al obscuritatii, al interiorizrii.
Reflexologia este o stiinta
Stiinta este reprezentata de domeniul ”yang”. Reflexologul se bazeaza pe cunostiintele de anatomie, de fiziologie si pe cele tehnice. Fara aceste preambuliri nu se pot efectua manevre terapeutice.
Reflexologia este o stiinta in devenire, o stiinta milenara care continua sa se dezvolte, sa revina in discutie, sa elaboreze noi tehnici pentru a raspunde noilor exigente terapeutice. Ea se imbogateste cu date ce studiaza aparitia de noi patologii, cauta cele mai potrivite raspunsuri in legatura cu exigentele stiintifice. Bolile noi care continua sa apara reprezinta adevarate provocari pentru terapeut, a carui prima preocupare este usurarea suferintelor.
Abordarea aceasta care merge in profunzimile reflexologiei a fost facuta de David Tron.
  
Reflexologia, o alta abordare si de ce?
Teoria accentueaza ideea ca apasarea pe punctele reflexe din talpa se face cu forta si astfel eficienta este maxima.Lucrurile nu stau chiar asa.
La primele sedinte nu se lucreaza cu forta asupra talpilor. Pacientul ajunge la noi acuzand anumite dureri si stari disfunctionale. Dar toate acestea au la baza niste cauze subtile care sunt de cele mai multe ori situatii traumatizante adanc infipte in toate structurile pacientului.
In prima sedinta terapeutul trebuie sa lucreze cu blandete si sa puna la bataie toate calitatile a ceea ce este, acum nu conteaza tehnica. Terapeutul se deschide energiilor cerului si pamantului si transmite cu inteligenta divina acestea la pacientul care este deschis ca o floare. Terapeutul trebuie sa fie eliberat de paradigme nocive din constient si subconstient, sa aiba puritate, tandrete, acceptare, compasiune si sa fie “furnizor” al energiei iubirii neconditionate. In aceste conditii pacientul elibereaza sub o forma sau alta energiile traumatizante: poate plange, rade. Terapeutul trebuie sa-l asigure ca totul este OK si ca poate trece cu bine peste aceste situatii eliberatoare si sa o faca fara jena, fara rusine. Aici nu este judecat, doar iubit si protejat. Aici este confortul si discretia care ii vin in intampinare ca sa poata scoate la suprafata din umbra situatiile care l-au lezat.
Cand starea pacientului devine optimista, cand ii creste total increderea in ceea ce facem si suntem pentru el, putem sa ne interesam de locurile dureroase sau disfunctii. Acum se manifesta doctorul din noi si lucram constient pe butoanele hartii intregului corp, care se afla pe talpile piciorului. Ii explicam clientului nostru, ce face reflexoterapia pentru el si cum functioneaza in procesul vindecarii.
Pentru pacient, terapeutul este un magician, un dirijor, sub bagheta caruia noul om invata sa se intoarca la viata cu alta stare fizica si viziune renascuta asupra adevaratelor prioritati.
Daca colaborarea continua, terapeutul devine si psiholog, invatandu-si clientul ce este iubirea de sine si cum sa o manifeste in viata.
A te ocupa de sanatatea ta , a face curat in viata ta face parte din iubirea de sine.
Iubire si Rcunostinta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu