16 septembrie 2012

Puterea speciala a sunetelor


Ce fel de muzica ne reincarca celulele cerebrale?
Urechea joaca un rol cheie in incarcarea electrica a creierului, dupa parerea dr-ului Alfred Tomatis, membru al Academiei de Medicina si al Academiei de Stiinta din Franta.
Cand potentialul electric al celulelor cerebrale incepe sa scada, spune Tomatis, ne simtim uneori plictisiti si obositi. La fel ca si bateriile, celulele cerebrale trebuie reincarcate.
Tomatis a descoperit ca o modalitate de a rezolva aceasta problema este ascultarea de sunete cu frecventa inalta, intre 5000 si 8000 Herzi. El mai sustine ca vibrarea celulelor Corti, care coordoneaza lichidul cohleic din ureche actioneaza ca un fel de generator.
Dupa ani intregi de analiza, Tomatis a ajuns la concluzia ca muzica lui Mozart contine cel mai mare numar de sunete de acest fel, in timp ce muzica rock cel mai mic. El mai recomanda pentru reincarcarea creierului muzica baroca si cea gregoriana.
Descoperirile doctorului in psihologie Lozanov, dr-ului Novacov si Tomatis sunt utile pentru toate categoriile de varsta atat pentru noi cat si pentru iubitii, sotii, prietenii nostri.

Puterea speciala a sunetelor

O putere speciala o au sunetele in cazul dezvoltarii creierului la copii, inainte si dupa nastere. Teoriile doctorilor Lozanov, Novacov si Tomatis au facilitat aparitia unor interventii simple, dar extrem de eficiente.
De exemplu, este ceva general acceptat in ziua de astazi, ca fetii, copii nenascuti aud multe din ceea ce se petrece in jurul lor in camera, inclusiv discutiile.
Totusi, sunetele cu frecventa inalta sunt filtrate de piele si de peretii uterului. Doar aceste sunete, despre care Tomatis sustine ca reincarca creierul, sunt cele care poarta cele mai multe informatii.

Mozart creste IQ-ul

Surpriza! Cercetatorii de la Centrul pentru Neurobiologia Invatarii si a Memoriei din California, Irvine au testat coeficientul de inteligenta a 36 de studenti, folosind un test care masoara capacitatile creierului drept.
Dupa test, studentii au ascultat 10 minute din Sonata pentru 2 piane in Fa major, de Mozart. Imediat dupa aceea au fost retestati si au obtinut un scor cu 8 sau 9 puncte mai mare decat inainte. Acest IQ a scazut dupa 15 minute.
Cercetatorii au sugerat ca ascultarea zilnica a anumitor piese muzicale benefice mareste IQ-ul si il mentine mai multa vreme.

Si care e de fapt misterul? Gordon Shaw sustine ca in felul acesta sunt stimulate zone ale creierului implicate in gandirea rationala si alte sarcini non-muzicale.

de Oana Adam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu