15 septembrie 2012

Paradigma Factorului Genetic

Cercetarile revolutionare ale doctorului Bruce Liptom au descoperit verigile lipsa dintre biologie, psihologice si spiritualitate. Autorul ofera noi perspective si o intelegere noua in ceea ce priveste interfata dintre organismele biologice si mediu, dar si influenta gandului, a perceptiei si a constiintei asupra subconstientului asupra expresiei potentialului de vindecare al corpului nostru.
Rodul muncii sale are la baza ideea novatoare ca viata unei celule este controlata de mediul fizic si energetic si nu de genele celulei respective. Genele sunt doar niste schite moleculare, dupa care se construiesc celulele, tesuturile si organele. La fel ca si in cazul unei celule individuale caracterul vietilor noastre este determinat nu de genele noastre, ci de reechilibrul nostru la stimulii din mediu, care propulseaza viata. Pana la descoperirile dr.Lipton dogma centrala a biologiei, sustinea credinta ca viata este controlata de gene. In urma acestei noi descoperiri putem sa schimbam caracteristicile vietii noastre, schimbandu-ne credintele. Nu suntem victimile genelor noastre, ci stapani ai destinului nostru, capabili sa creem vieti pline de pace, fericire si iubire.
Plecand de la aceasta afirmatie, putem sa  constientizam modalitatea prin care punem in materializare ceea ce dorim sa se intample cu noi, ca aspect corporal si viata noastra in general.
Suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si trebuie sa readucem spiritul in ecuatie, atunci cand vrem sa ne imbunatatim sanatatea fizica si mentala.
Autorul ne prezinta in cartea sa dovezile stiintifice, care arata ca genele nu controleaza sistemul biologic.
Gandurile pozitive au un efect profund asupra comportamentului si a genelor, insa numai atunci cand suntem in armonie cu programarea existenta la nivelul subconstientului. Daca eliminam paradigmele limitative, cum ca suntem blocati de o programare genetica si parentala putem vorbi de Noua Biologie.
In ultimul deceniu, cerceterile in domeniul epigeneticii au stabilit ca tiparele de ADN transferate prin gene nu sunt batute in cuie la nastere. Genele nu sunt destine! Influentele de mediu, inclusiv alimentatia, stresul si emotiile pot modifica genele, fara a le modifica macheta de baza si ca aceste modificari pot fi transferate generatiilor viitoare.
Alta descoperire a dr. Lipton care deschide un nou orizont este aceea ca experientele din viata parintilor modeleaza caracterul genetic al copiilor. S-a facut un experiment pe soareci: mamele au fost hranite cu mancare diferita (una avea grupe de metil). Mamele care au primit supliment grupele metil (are legatura cu modificarile genetice) au nascut pui supli pe cand celelalte au nascut pui obezi, deci este un adevar ca regimul alimentar bate genele.
Dar simpla gandire pozitiva nu va avea neaparat un impact asupra vietii noastre deoarece subconstientul si constientul (care fabrica ganduri pozitive) sunt interdependente. Mintea subconstienta este un depozit de inregistari, stimul-raspuns, derivate din instincte si experiente invatate. Ea este baza structurilor pe rutina; ea va rula aceleasi raspunsuri comportamentale la semnalele vietii in mod repetat, la nesfarsit spre marele nostru necaz si este de milioane de ori mai puternica decat mintea constienta. Daca dorintele mintii constiente sunt in conflict cu programele din mintea subconstiente vor invinge programarile subconstientului.
Experientele au stabilit ca "mintea" nu este concentrata in cap, ci este distribuita in tot corpul. Credintele (paradigmele insusite prin educatie de la profesori, de la parinti netreziti) controleaza sistemele biologice. Nu suntem legati pe veci de genele sau comportamentele noastre de aparare. Cand mintea se schimba, ea afecteaza in mod absolut sistemele biologice.
Putem sa traim o viata de frica, sau una de iubire. Daca alegem sa vedem o lume plina de iubire corpul nostru va reactiona dezvoltandu-se sanatos. Sa invatam cum sa folsim mintea pentru a promova dezvoltarea, reprezinta secretul vieti, nu genele, ci credintele noastre sunt cele care ne controleaza viata. Daca traim constient si dezvoltam gandirea pozitiva putem anihila programul din subconstient (care se manifesta in timpul prezent) sabotoare.

2 comentarii: